Πιο δυνατά!!!!

pio-dynata.JPG
Πόσες φορές δεν έχει περάσει δίπλα σας στο δρόμο ένα αυτοκίνητο το οποίο να ξεσηκώνει στο πέρασμά του τον κόσμο από την δυνατή ένταση της μουσικής; Μιας μουσικής τόσο δυνατής ώστε να νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με κινητό club? Αρκετές φαντάζομαι ε? Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λίγο το φαινόμενο.
Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που στη συνέχεια θα αναφέρεται σαν «μόγγολο» είναι συνήθως απόφοιτος Γυμνασίου, το Λύκειο ήταν πολύ δύσκολο για αυτόν. Υπάρχουν όμως και «μορφωμένοι» μόγγολοι με απολυτήριο Λυκείου ενώ περιπτώσεις πτυχιούχου Πανεπιστημίου, ή ΤΕΙ δεν υπάρχουν. Η κατοικία του είναι συνήθως στις δυτικές περιοχές της πόλης μας (σημ.το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα).
Το αυτοκίνητο τώρα. Είναι φτηνό όχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί πολύ απλά ο ιδιοκτήτης του δεν έχει λεφτά να πάρει ακριβότερο. Κορεάτικο και κάτω, ενώ αρκετές φορές είναι παλιό γιαπωνέζικο και σπανιότερα ευρωπαϊκό. Καμιά φορά έχουμε να κάνουμε και με φορτηγάκια Pick-Up και πιο σπάνια με κλούβες το οποίο είναι περίεργο, μιας και οι κλούβες έχουν άπλετο χώρο για την εγκατάσταση των απαιτούμενων ηχείων και ενισχυτών.
Μόλις μαζέψει 1000 με 1500 ευρώ το μόγγολο, αρχίζει η πολυπόθητη εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες πάντα βρίσκονται στη χαμηλότερη στάθμη από άποψη ηχητικής ποιότητας. Άλλωστε κανένας δεν νοιάζεται για το πώς ακούγεται η μουσική του, αρκεί να ακούγεται δυνατά!
Το πρώτο πράγμα που επιλέγει είναι η πηγή. Εδώ τίποτα δεν είναι απαραίτητο, ένα CD να παίζει και είμαστε ok. Tα τελικά watt θα τα αναλάβουν οι ενισχυτές, όσο για mp3 το μόγγολο, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, δεν ξέρει καν τι είναι αυτό. H τεχνολογία των Η/Υ, είναι έξω από τα όρια, του πραγματικά στενού πεδίου γνώσεών του. Παρόλα αυτά η πηγή φυσικά πρέπει να έχει μεγάλη οθόνη LCD η οποία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής πρέπει να εμφανίζει ψαράκια, αστεράκια, καραβάκια, ανθρωπάκια και γενικά διάφορα σε –ακια ώστε το, του αντιστοίχου IQ, ταίρι του, στο διπλανό κάθισμα, να εντυπωσιάζεται. Βέβαια συνήθως σε τέτοια αυτοκίνητα σπάνια βλέπει κανείς κοπέλες, αλλά το μόγγολο θεωρεί ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό το τόσο εξωπραγματικό!
Από την πηγή συνήθως το σήμα καταλήγει στα ηχεία. Όχι όμως εδώ. Η ύπαρξη ενισχυτών είναι απαραίτητη ώστε η μουσική να φτάνει σε εκκωφαντικά επίπεδα! Εδώ το πράγμα μπερδεύει όμως γιατί μπορούμε να επιλέξουμε διάφορους τύπους ενισχυτών για κάθε ηχείο ξεχωριστά. Τα πράγματα κάπου εδώ όμως, αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για το μόγγολο το οποίο στο άκουσμα λέξεων όπως crossover χλωμιάζει νομίζοντας; ότι το crossover είναι μοτοσυκλέτα (αυτό το cross κάτι του θυμίζει). Δεν πειράζει, σκέφτεται: «Το φιλαράκι ο Μήτσος τα ξέρει καλά αυτά, είναι και τρίτος ξάδελφος εκείνου του γνωστού μου (να δεις πως τον λένε) οπότε θα μου κάνει και καλή τιμή».
Για να μην τα πολυλογούμε τελικά αποφασίζεται το τι και πως θα εγκατασταθεί, συμφωνούν και στην τιμή στην οποία το μόγγολο πιάνεται πάντα κορόιδο, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα και τη σχετική γνώση να καταλάβει τι γίνεται. Στο τέλος μάλιστα θα μείνει και πολύ ευχαριστημένο γιατί το ράδιο-CD των 50euro θα το πάρει 70 από τα 100 που του λέει ο Μήτσος ότι στοιχίζει, άσε που δεν θα τον χρεώσει και εργατικά. Τρελό από χαρά το μόγγολο αφήνει το αυτοκίνητό του στο Μήτσο και γυρνάει σπίτι του χοροπηδώντας, ενώ κάποια στιγμή στο δρόμο το πιάνουν οι τύψεις για τα λεφτά που θα δώσει και το ξανασκέφτεται για ένα μικροδευτερόλεπτο: «Δε γαμιέται το κέφι μου κάνω…»
Τελικά το αυτοκίνητο μετά από τρεις μέρες είναι έτοιμο. Το μόγγολο είναι πολύ χαρούμενο και ο Μήτσος τοποθετεί στο ράδιο-CD την τελευταία μεγάλη επιτυχία από αυτό το άθλιο είδος μουσικής που λέγεται R&B για να δείξει το πόσο καλή είναι η δουλεία του. Σείεται το μαγαζί από τα μπάσα, σείεται και το καημένο το αυτοκινητάκι, δίνει τα ρέστα της η εξαντλημένη μπαταρία, αλλά όλα ακούγονται καλά. Καλά είπα?? ΛΑΘΟΣ!!! Δυνατά ήθελα να πω. Τι μας νοιάζει το καλά τώρα…
Πληρώνει το μόγγολο σχεδόν πάντα μετρητά, άντε το πολύ τρεις δόσεις (συνήθως τέτοιοι τύποι δεν έχουν πιστωτική-αν τύχει και έχει υπολογίστε ότι θα είναι πολλές!) και φεύγει. Στο δρόμο δοκιμάζει και αυτό με χαρά το στερεοφωνικό του και σιγά-σιγά ανακαλύπτει διάφορα μικρό-προβληματάκια, αν και σα μόγγολο που είναι μπορεί να μην ανακαλύψει ποτέ, ότι τα ηχεία είναι συνδεδεμένα ανάποδα π.χ. Φυσικά και πάλι δεν πτοείται μιας και ο Μήτσος είναι πάντα εκεί και με το αζημίωτο θα διορθώσει/βελτιώσει ότι δεν αρέσει στο φίλο μας. Και πάλι βέβαια κάτι μέσα του λέει: «Μήπως έκανα μαλακία; Δε γαμιέται (σημ.δεν έχει και πολύ πλούσιο λεξιλόγιο το μόγγολο) τώρα είναι αργά, άλλωστε δες πως με κοιτάνε όλοι!»
Δυστυχώς όμως ο φίλος μας δεν είναι ο μοναδικός. Μόγγολα υπάρχουν πολλά κυκλοφορούν ανάμεσά μας σε δεκάδες. Είναι ντυμένοι πάντα με άθλια ρούχα μιας και τα λεφτά τους πήγαν όλα στη «μουσική» και στο αυτοκίνητό τους είναι μέσα πάντα άλλα δύο άτομα τα οποία βγήκαν με το φοβερό αυτοκίνητο του φίλου τους. Τσίτα η μουσική στο πέρασμά τους τσίτα τα νεύρα των περαστικών, τσίτα και τα νεύρα ακόμα και αυτών που κάθονται μέσα στα σπίτια τους. Ευτυχώς με τη πεζοδρόμηση της πλατείας των Λιονταριών έχουμε γλιτώσει εν μέρη από τέτοια φαινόμενα, τουλάχιστον στις εξόδους μας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και άλλα μέρη για να επιδείξουν τα μόγγολα τις δυνατότητες του ηχητικού του. Τις γειτονιές μας!
Τα ακούσματα σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο ποικίλουν, αλλά έχουν πάντα ένα κοινό στοιχείο: Είναι άθλια: R&B, σκυλάδικα, ενίοτε Κρητικά χείριστης ποιότητας και για τον «ψαγμένο», σβούρικα ξένα χορευτικά με ντουντούκες και «πριόνια» που απευθύνονται σε όσους δεν έχουν ιδέα από χορευτική μουσική. Το ζητούμενο είναι το κομμάτι να είναι πάντα μεγάλη επιτυχία, ή να αναδεικνύει στο έπακρο τις «δυνατότητες» του ηχοσυστήματος.

Ηράκλειο 2007; Ευτυχώς/δυστυχώς, όχι μόνο. Το φαινόμενο είναι πανελλήνιο και συναντάται και στο εξωτερικό. Στην Αγγλία όπως έχω διαπιστώσει συναντάται και εκεί με την πλειοψηφία των ιδιοκτήτων τέτοιων αυτοκινήτων να είναι Πακιστανοί. Μήπως ο χαρακτηρισμός μόγγολα να είναι άτοπος τελικά;

Advertisements

11 Responses to Πιο δυνατά!!!!

 1. Ο/Η Birbilis λέει:

  Είναι πραγματικά άξιο λόγου πώς μπορεί να κάνει κάποιος τον ήχο ενός αυτοκινήτου πιό ακριβό και από το ίδιο το αυτοκίνητο! Αυτό το χόμπι μπορεί να είναι εντυπωσιακό (όταν γίνεται σωστά και με μεράκι) αλλά η καθημερινή του χρηστικότητα είναι μηδαμινή. Άσε που στις περισσότερες περιπτώσεις ένα super-duper ηχοσύστημα όταν παίζει χαμηλά-φυσιολογικά ακούγεται χειρότερα και από το εργοστασιακό ενός lada!
  Το παρήγορο είναι οτι οι ιδιοκτήτες 4χ4 με φυμέ τζάμια δεν τα πολυχρησιμοποιούν ακόμα. Γιατί τότε θα μιλάμε όχι για decimbel αλλά για petsi-mbel !!!

 2. Ο/Η gpetsal λέει:

  Ένα μικρό σχόλιο και από εμένα: Δυστυχώς μόγγολα δεν είναι μόνο τα τσιπιρίκια που περιγράφεις παραπάνω. Να δεις εσύ κάτι μόγγολα στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο…..Αν δεν κάνω λάθος, παλιότερα κάθε Τρίτη ή Πέμπτη βράδυ, είχαν και gathering στο πάρκινγκ του TEI και όλοι μαζί καμάρωναν τη χαζομάρα τους…..

 3. Ο/Η meco758 λέει:

  Aυτοί που αναφέρεις ούτε το 10% δεν ήταν φοιτητές. Ήταν όλοι οι κάγκουρες της πόλης απλά. Πρέπει κάτι να γράψουμε και για αυτούς.

 4. Ο/Η Nikolakis λέει:

  Ξέχασες και τα αυτοκολλητάκια από τις μάρκες εξατμίσεων, ηχείων κλπ που κοσμούν όοοολο το παρμπριζ, ή πολλές φορές την πόρτα του οδηγού μέχρι κάτω, εκεί στα μπλε φωτάκια.. Γιατί αν δεν δείξουμε και τι υλικό βάλαμε, τζάμπα κόπος 🙂

 5. Ο/Η pavlosevil λέει:

  Πολλές φορές βέβαια το σήμα των εταιριών που έχει σε αυτοκόλλητα δεν έχουν καμία σχέση με τα προϊόντα που έχει χρησιμοποιήσει. Όλοι αυτοί απο τα μπλέ λαμπάκια έχουν ξεκινήσει και είναι ένα βήμα πριν βάψουν λαχανί ή πορτοκαλί το αυτοκίνητό τους και το γεμίζουν δράκους.
  Μα αφού το είδαν στο Fast and the Furious, σωστό δε θα’ναι;

 6. Ο/Η meco758 λέει:

  Φίλε Νικολάκι μη φοβάσαι και θα γράψουμε κάτι και για τους κάγκουρες. Είναι άλλη ομάδα αυτοί…

 7. Ο/Η sikab λέει:

  Αλήθεια πολύ ενδιαφέρον:
  Θα μπορούσε κάποιος να αναλύσει την ετυμολογία της λέξης ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ.
  Βέρι ιντερεστινγκ.
  Στην ίδια κατηγορία είναι και οι φίλοι μας με τα μηχανάκια «έχω ρόδα ποδηλάτου, ζυγίζω 20 κιλά και κάνω περισσότερο θόρυβο από Chevrolet 5.2L» ή θα έχουμε άλλο άρθρο για εκεί?
  KARFώστε !

 8. Ο/Η jimmy_dim λέει:

  Σε οσα αναφερεις εχεις απολυτο δικιο. Αλλα δεν ειναι αναγκη να βαζουμε τους παντες στην ιδια μοιρα. Και εξηγουμαι. Εχω το μικροβιο του hi end. Εχω ξοδεψει μια περιουσια στον ηχο του σπιτιου μου και εχω περασει ατελειωτες ωρες ψαχνοντας θεσεις κλισεις και «πατεντες» για να παρω οσο πιο τελειο ηχο γινεται. Να διευκρινησουμε για οποιον δεν γνωριζει οτι το hi end δεν εχει καμια σχεση με ενταση.
  Κατι αναλογο ηθελα και στο αυτοκινητο μου. Ο εγκαταστατης δεν καταφερε οπως ηταν φυσικο να κανει το αυτοκινητο μου ισαξιο του σπιτιου (λογικο) εφτιαξε ομως κατι εξαιρετικο. Αφου παιδευτηκαμε και οι δυο στην τελικη ρυθμιση (ολη η διαδικασια κρατησε 6 μηνες) και αντυπωσιασμενος απο το αποτελεσμα θελησε να κολησει στο αυτοκινητο μου ενα διακριτικοτατο αυτοκιλητο μηκους 15 εκ στα 2 πισω πλαινα τζαμια.
  Σας πληροφορω οτι εγιναν η αιτια ενας μογγολος -μπατσος αυτη τη φορα- να επιμενει να με γραψει γιατι καποιος αλλος μογγολος περασε καπου εκει κοντα με τσιτα μουσικη.
  Για να τελειωνουμε το αυτοκινητο εχει σωστες και ασφαλεις κατασκευες που μου εχουν αφησει ελευθερο το 80% του πορτ μπαγκαζ, εχει 3 ενισχυτες συνολικου κοστους 3000€, πηγη που στοιχιζει 2500€ και δεν χρειαζεται καν να αναφερω τα ηχεια με την σταθμη του να φτανει μετα βιας τα 115 db μετρημενο. Δηλαδη ενα καινουριο αυτοκινητο με εργοστασιακο ηχοσυστημα παιζει πιο δυνατα.
  Οταν λοιπον εχω δωσει ενα σκασμο χρηματα, οταν εχω ατελειωτη «λοξα» με την μουσικη, οταν δεν προσβαλω την αισθητικη μου, οταν δεν βιαζω τα αυτια μου και κανενος αλλου, τοτε δεν επιτρεπω σε κανεναν να με κρινει απο ενα αυτοκολητο.
  Υπαρχει ενας ολοκληρος κοσμος, μια τεραστια βιομηχανια, ενας παγκοσμιος οργανισμος διαγωνισμων αυτοκινητων. Λεγεται sound quality και δεν εχει να κανει με μετρησεις ηχιτικης σταθμης. Κρινεται με το ανθρωπινο αυτι και με πολυ δυσκολες κυριως jazz ηχογραφησεις σε ενταση συνομιλιας.

 9. Ο/Η pavlosevil λέει:

  Jimmy μην απολογίσαι και μη θίγεσαι.
  Ο meco κρίνει και ‘‘καρφώνει’’ αυτούς που με τις πράξεις τους βάζουν ουσιαστικά στο ίδιο τσουβάλι τον εαυτό τους και δυστυχώς και εσένα. 🙂

 10. Ο/Η meco758 λέει:

  Φίλε jimmy, φυσικά και δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αν πρόσεξες στο post μου κατακρίνω αυτούς που τους ενδιαφέρει μόνο η φασαρία και όχι η ποιότητα. Οπότε σύμφωνα και με αυτά που διάβασα στο σχόλιό σου δεν έχεις καμία σχέση με αυτούς και επομένως δεν θα έπρεπε να θίγεσαι.
  Επίσης δεν γράφω τίποτα για αυτοκόλλητα. Τα αυτοκόλλητα αναφέρθησαν από τον φίλο pavlosevil αλλά αυτός εννοούσε τα αυτοκόλλητα που αφορούν διάφορες εταιρείες με aftermarket προϊόντα αυτοκινήτου και όχι αυτοκόλλητα από διάφορες μάρκες ηχοσυστημάτων.
  Ελπίζω με αυτές τις διευκρινίσεις να σε κάλυψα.

  • Ο/Η xristos λέει:

   ti lete bre malakismena kolgiopeda na poume???ante trabate na gamithite gt den exete tpt allo na kanete ektos apo to na krinete tous alllous…..ante trabate na gamithite na kanete kai kargiera!!!mpinedes!!kagouria 4 ever malakes
   __________________________________________________
   με καθυστέρηση 3,5 ετών κάποιος ανακάλυψε ότι θίχτηκε…
   Περαστικά μεγάλε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: